El curt mexicà ‘Una canción para María’ millor pel·lícula de la 47a edició de Filmets

0
719

Una canción para María’, una producció de Mèxic de 24 minuts, ha guanyat el Premi a la Millor Pel·lícula de la 47a edició de FILMETS Badalona Film Festival. Es tracta d’un curt del gènere de ficció escrit i dirigit per Omar Deneb Juárez.

Una canción para María’ és una ‘road movie’ de pare i filla mexicans que fugen rumb als somni americà després d’ensopegar casualment amb una bossa de diners procedent del crim organitzat. El curt narra una fugida cap endavant que no té marxa enrere. És una història de fronteres geogràfiques i morals explicada mitjançant un ‘flashbach’ que ens porta a un desenllaç colpidor.

Una canción para María’ té un guió sobri i cru, de diàlegs lacònics i silencis eloqüents. Una pel·lícula protagonitzada per l’actor Noé Hernández (en el paper de Saúl, el pare), que aporta una caracterització de perdedor rude i primitiu desbordat per un cop de fortuna, i per la joveníssima Ximena Galván (en el paper de María, la filla), que encarna amb entendridora credibilitat la figura de l’orfandat emocional.

La realització del curt té una filiació clarament ‘indie’ amb xacrosos ambients de ruta secundària, però també amb troballes visuals expressives com els peus juganers de la nena sortint per la finestreta del cotxe en marxa. Escena que contrasta durament amb la fosca mirada del pare reflectida al retrovisor de l’atrotinat cotxe. La banda sonora original de ‘Una canción para María’ és de Carlos Virgilio Mendoza, amb trets de folk minimalista i que acompanya el relat amb calculada discreció.

Un festival amb moltes sessions presencials

La 47a edició de FILMETS Badalona Film Festival s’ha desenvolupat del 22 al 31 d’octubre amb sessions presencials competitives al Teatre Zorrilla de Badalona, l’Institut français de Barcelona i els cinemes Can Castellet de Sant Boi de Llobregat. Per primera vegada, l’Hospital Germans Trias de Badalona ha estat seu no competitiva de FILMETS amb curtmetratges projectats a les habitacions de la planta pediàtrica i a la resta d’habitacions del centre sanitari. També s’han projectat curts a la Sala d’Actes de l’hospital adreçats al personal sanitari en les seves estones de descans.

La Nit de les Venus

Els guardons de FILMETS s’han lliurat aquest dissabte durant la tradicional Nit de les Venus, la gala de cloenda del festival, que s’ha desenvolupat al Teatre Zorrilla de Badalona i que ha estat retransmesa per Televisió de Badalona i la Xarxa de Televisions Locals de Catalunya. La Nit de les Venus ha estat presentada per la periodista badalonina Lídia Heredia i ha consistit en un espectacle que ha barrejat amb humor escenes quotidianes de la feina del personal sanitari amb escenes cinematogràfiques.

Altres curts destacables premiats, a banda del Premi a la Millor Pel·lícula

Finale’’, Premi especial del jurat

El premi especial del jurat ha estat per al curtmetratge ‘Finale’. Una producció de França. Dirigit per Stéphan Castang

Ali Asgar, Premi a la millor direcció

El premi a la millor direcció ha estat per a Ali Asgari, director del curt ‘Witness’. Un co-producció Iran-França

40 tableros’, Premi al millor guió

El premi al millor guió ha estat per al curtmetratge ‘40 tableros’. Dirigit per Alfonso Gastiaburo. Argentina

Premi ‘ex aequo’ a la millor interpretació per Abel Folk i Paula Jornet pel curt ‘La banyera’

L’actor Abel Folk i l’actriu Paula Jornet han guanyat ‘ex aequo’ el premi a la Millor Interpretació de FILMETS

La banyera’, millor producció catalana

El premi a la millor producció catalana ha estat per al curtmetratge ‘La banyera’, de Sergi Martí

Premi a la Millor producció de Badalona

Terminal happiness’, d’Eric Romero. Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom