El Club Nàutic Bétulo perilla per l’actual Llei de Costes

0
3771

El Club Nàutic Bétulo passa un dels moments més complicats des de la seva creació, l’any 1972. L’actual normativa de la Llei de Costes, depenent de l’actual Ministeri per a la Transició Ecològica, com ara s’anomena l’antic Ministeri de Medi Ambient, posa en perill l’edifici arran de platja, que inclou l’espai principal, les embarcacions i la piscina del club. Ara mateix la junta està esforçant-se a poder demanar una pròrroga i que aquesta sigui acceptada per Costes. Un dels punts d’obligat compliment per part dels clubs nàutics, o bé edificis arran de mar, són el total de metres que poden ocupar. La nova normativa de Costes marca uns 300 metres quadrats, però el club Nàutic Bétulo ocupa uns 800 metres quadrats perquè té una piscina descoberta pels seus socis, i uns 2.000 si també comptem la zona de les embarcacions. La presidenta del Bétulo, Sònia Oliveras, ha explicat al TOT que no poden, ni volen renunciar a cap instal•lació del club perquè són essencials per la supervivència del club badaloní. Oliveras que ara per ara treballen a poder prorrogar la concessió i també declarar el Bétulo, Bé d’Interès Local. Amb aquesta declaració, per part de l’Ajuntament, seria més fàcil poder tenir llum verda a la pròrroga. Aquest tràmit, segons ha avançat Oliveras, serà portat al ple municipal aquest mes de febrer o bé durant el mes de març, tal com s’està treballant des del passat estiu amb el consistori. Aquest tràmit, però, no representa que el club pugui obtenir directament la prorroga, segons reconeix la presidenta del Bétulo. Un altre escenari seria declarar el club, Bé d’Interès Nacional, uns tràmits més complexos. Oliveras ha explicat que justament aquesta setmana tres clubs nàutics catalans han rebut l’expedient de Costes que els obliga a cessar la seva activitat. Un dels clubs també afectats, el Club Nàutic Cabrera, al Maresme, ja ha tancat portes perquè no ha pogut renovar la seva concessió.

La Donzella pendent de la renovació

Pel que fa a la Donzella, segons ha pogut saber el TOT, continuen depèn de la tramitació de la seva pròrroga. La Donzella fa temps que treballa per renovar-la, però a dia d’avui encara no ha estat possible. De moment, la darrera paraula la tindrà Costes per renovar aquesta concessió històrica.

El Natació no depèn de Costes i va renovar la concessió

Un cas diferent del Club Nàutic Bétulo o a la Donzella el trobem al Club Natació Badalona. El president de l’entitat, Marc Estruch, ha explicat al TOT que tenen la concessió vigent fins d’aquí a uns 40 anys. Estruch ha detallat que fa tres anys, un cop van renovar la junta, van afrontar la renovació de la concessió. El president del Natació Badalona ha explicat que després de moure molta paperassa van descobrir que la seva concessió depenia de Ports de la Generalitat i no pas de Costes. El tram badaloní que va des del Port i fins a Roca i Pi depèn de Ports, i per aquest motiu va ser molt més fàcil poder renovar la concessió, segons explica Estruch. Tant les instal•lacions de l’Escola de Vela com el Club Natació Badalona van poden renovar la concessió de les dècades vinents.

Diferents situacions depenent de cada club nàutic

A Catalunya els clubs de platja s’agrupen en sis tipologies diferents. Un total d’onze dels trenta-quatre que hi ha estan regularitzats i mantenen la seva seu social en zona de servitud de protecció i la zona d’avarada en servei de temporada. Dos més estan tutelats per la Subdirecció General de Ports perquè estan en domini portuari. Deu instal•lacions, per la seva dimensió, s’han d’ajustar a l’actual llei de Costes. D’altra banda també hi ha clubs nàutics amb embarcacions de vela i motor que presenten ocupacions importants, habitualment amb restaurant, i que ocupen l’espai de platja.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom