Badalonins al món: Montserrat Coma, viu a Atlanta, Georgia

0
1584
Em dic Montserrat Coma i Torrents, soc badalonina del barri de Casagemes i porto més de 25 anys vivint als Estats Units. He estat a Michigan, Florida i des del 1994 a Atlanta, Georgia. La temporada de Nadal comença el dia de Thanksgiving (Acció de Gràcies) que és l’últim dijous del mes de novembre. El dia després, és el conegut com el ¨Black Friday¨ hi ha moltes ofertes i molta gent comencen a fer les compres de Nadal. Moltes famílies aprofiten de tenir festa fins el dilluns per anar a comprar l´arbre de Nadal i posar totes les decoracions nadalenques, tant interiors com exteriors. Els arbres de Nadal acostumen a ser molt grans i molt carregats de guarnicions i llumetes de qualsevol tipus tant pot ser amb boletes, com de diferents coses (cada any en comprem un de nou i aquest any hem comprat un del minion). Tots els regals es van posant a sota del arbre a mida que es van comprant ben embolicats i amb una etiqueta que diu de part de qui i per qui és el regal. Ara bé els regals que porta Santa (el papa Noel) no s’hi posen fins el 24 per la nit un cop els nens són a dormir. He estat a cases que fins i tot posen arbres de Nadal a cada habitació i decoracions a tot arreu fins i tot els banys i la cuina. Posem llumetes a fora i a vegades també decoracions il·luminades de Nadal a la gespa i a la bústia de correus. Algunes urbanitzacions fan concursos de decoracions exteriors de Nadal. Els pessebres són petits, sense caganers; ni tampoc es fa cagar el tió. També es poden veure cotxes i camions decorats per Nadal.
A part de les escoles, la majoria de les empreses només tanquen el 24 i el 25 de Desembre, i el 31 es fa mitja jornada (fins a les 12 del migdia) i festa l´1 de Gener.
Algunes famílies es reuneixen el 24 al vespre per sopar i obrir un dels regals, i al dia de Nadal per obrir la resta i veure que ha portat Santa. La beguda més tradicional és el eggnog (rovells d´ou, sucre, nou moscada i crema de llet, s’hi pot afegir ron si s’hi vol una mica d’alcohol). El dinar més tradicional seria el pernil amb guarnicions. No hi ha unes postres tradicionals com nosaltres tenim els torrons i les neules (que gràcies als meus pares encara els podem gaudir per Nadal). A la part del sud, diuen que porta sort menjar pèsols d’ull negre, col verda i pa de blat de moro el dia d’Any Nou.
 
(+) Des del TOT busquem badalonins i badalonines que visquin a l’estranger. Volem que ens expliquin les seves experiències, com viuen, quines diferències troben entre el país on viuen ara i Badalona. Si coneixeu badalonins al món podeu escriure a: [email protected]

 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom