L’Institut de Recerca de l’Hospital Germans Trias i Pujol demostra com la medicina personalitzada ajuda a controlar abans els efectes de l’acromegàlia

0
8227

L’Institut de Recerca de l’Hospital Germans Trias El Grup de Recerca d’Endocrinologia i Obesitat de l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP), centre associat a un dels grans hospitals universitaris de l’àrea de Barcelona, l’Hospital Germans Trias i Pujol, ha donat un pas molt rellevant pel que fa a la recerca i l’assistència de l’acromegàlia, una malaltia rara causada per un excés de secreció d’hormona de creixement i que es produeix en més del 99% dels casos per un tumor generalment benigne de la hipòfisi.

Aquest grup, referent internacional en aquest àmbit i liderat pel Dr. Manel Puig, ha aconseguit desenvolupar un protocol amb biomarcadors per a ajudar els pacients amb acromegàlia a controlar abans els efectes que els causa la malaltia, que té com a un dels seus principals problemes el fet que es diagnostica amb uns 10 anys de retard. Passa quan es fan evidents un seguit de canvis esquelètics i facials cridaners, com el creixement de les mans i dels peus o altres problemes de salut, com ara afecció cardíaca o desenvolupament de lesions articulars o diversos tipus de càncer.

La troballa del grup és el resultat d’un estudi clínic a nivell estatal que, per primera vegada al món, ha demostrat que aquests biomarcadors són útils per predir l’efectivitat dels fàrmacs que s’indiquen per al control d’aquesta malaltia. Per exemple, la dels tractaments clàssics -com els anomenats lligands del receptor de somatostatina de primera generació (fgSRL)-, que fins ara només tenen una efectivitat del 50%. En aquest sentit, l’altra derivada rellevant d’aquest estudi és que l’ús d’aquests biomarcadors ajuda a indicar teràpies personalitzades que augmenten l’efectivitat fins al 80%, i de manera més ràpida que amb el tractament clàssic.

Manel Puig i el seu equip han estat treballant en la recerca de l’acromegàlia durant 12 anys. En aquest temps, han aconseguit posicionar-se a nivell internacional en diversos aspectes d’aquesta malaltia rara i han creat un grup internacional, amb un grup espanyol que ha mostrat una activitat científica creixent i una progressió geomètrica en els últims cinc anys.

“Mai fins ara s’havia fet un estudi prospectiu posant a prova protocols amb marcadors de resposta que, en funció del que indiquin, permeten assignar un tractament o un altre. És, de fet, la demostració que la medicina de precisió per tractar l’acromegàlia és possible, quelcom que fa anys que s’estava debatent internacionalment”, emfatitza Puig

 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom