100 anys dels Pastorets del Círcol

0
531

Els Pastorets d’El Círcol tornaran un any més, a partir d’aquest diumenge 20 de desembre i durant cinc representacions, per acompanyar-nos i celebrar el Nadal a Badalona. L’edició d’enguany havia de ser molt especial, ja que es compleixen cent anys des de la primera actuació. La situació actual ha portat a la Dramàtica del Círcol que siguin igualment especials, però no de la forma que havien previst inicialment. Això sí, hi haurà dues representacions fora del teatre del Círcol, en concret al Zorrilla, la tarda de Sant Esteve, a les 19h, i l’endemà, diumenge 27 de desembre, a les 18h. Aquestes representacions han estat possible gràcies al programa “Badalona Escena” que apropa el teatre amteur de la ciutat als teatres municipals. Al seu teatre habitual, al Círcol, s’han programat tres representacions, dissabte 2 de gener, diumenge 3 de gener i diumenge 10 de gener, a les 18h. Les entrades fa dies que es van posar a la venda, i en alguna d’aquestes representacions, enguany d’una hora i mitja de durada, han volat. Totes les representacions es faran amb les mesures de seguretat adients, amb proves pcr als actors i actrius i sempre amb un 50% d’aforament dels teatres.  

Els Pastorets, tota una tradició a Badalona

Amb l’arribada de Nadal, i des de fa més d’un segle, arribaven les representacions dels Pastorets arreu de Catalunya, A la ciutat, segons explica el llibre “L’Abans de Badalona, 1888-1965”, diverses entitats culturals i religioses el representaven. Encara que en l’actualitat el text més conegut és Els Pastorets de Josep Maria Folch i Torres, un germà del qual, Joaquim, vivia a Badalona, no era aquesta l’única obra que es representava durant les festes de Nadal. També l’Estel de Natzaret de Ramon Pàmies, l’orfenet i la pastora o els pastors de Betlem de Josep Clapés. El bressol de Jesús de Frederic Soler, en Serafí Pitarra, La Nit de Reis, la Rosa de Jericó de Duró Gili o “la adoración de los Reyes van ser representades en freqüència a Badalona. Les dues darreres obres van tenir una especial rellevància després de la Guerra Civil un cop els textos en català van quedar prohibits. A la ciutat, els Pastorets arribaven de la mà de diversos quadres escènics, com el Centre Parroquial Sant Josep, el del Centre Catequístic de Nostra Senyora de Montserrat, el de la companyia de Joaquim Grífol, el de l’Orfeó Badaloní o el Círcol, que s’ha mantingut fins als nostres dies.  

100 anys d’aquests Pastorets del Círcol
Des de fa anys, els Pastorets del Círcol han estat els que han tingut més reconeixement a Badalona, tant per la qualitat dels muntatges com pels actors. Molts segur que recorden a Joan Guardiola i Josep Maria Alarcón fent de Lluquet i Rovelló, o com a Satanàs a Eudald Macià, Josep Maria Pujol, Joan Chaler o Jaume Munells, segons recull el llibre de “L’Abans de Badalona”. Tradicionalment els actors que feien els Pastorets eren homes i per aquest motiu es solien modificar els personatges femenins secundaris. Amb els anys, això ha canviat totalment, i tant homes com dones, protagonitzen cada Nadal els Pastorets més antics que es fan a Badalona, aquest any ja centenaris.  


FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom